Dinsdag 2 juli 2013: Dress Rehearsal (testsessie)

Foto: aankomst bij de sporthal

Wedstrijdzaal

Dinsdagochtend moeten we vroeg uit de veren voor de "Dress Rehearsal", beter bekend als de testsessie. Om 6:00 uur Nederlandse tijd zitten wij al in een bus op weg naar de wedstrijdzaal. De wedstrijd zal plaatsvinden in het Yubileyny Sports Palace, een grote sporthal die normaal gesproken wordt gebruikt voor ijshockey en basketbal. Nieuwsgierig stappen we uit de bus en lopen we naar de ontvangsthal van het sportpaleis. Daar worden de teams gescheiden van de toeschouwers: alle coaches, regional contest directors en verslaggevers mogen meteen plaatsnemen op de tribune, terwijl de teams naar een ander gedeelte van de zaal geleid worden. Bill Poucher babbelt een half uur gezellig over koetjes en kalfjes zoals alleen een Texaan dat kan ("How do you say howdy in Russian?"), en teams krijgen de gelegenheid om met de felbegeerde trofee op de foto te gaan.

Foto: teams komen aan in de wedstrijdzaal

Dress Rehearsal

Na lang wachten is het dan eindelijk zover: we mogen de wedstrijdzaal betreden. Alle teams worden in een lange rij om de computers heengeleid om eerst de trofee aan te raken. (Het is de bedoeling dat de trofee al het DNA van 's werelds beste programmeurs bevat.) Daarna zoeken we onze eigen plek op. We zitten naast het team van Rostock, die we nog kennen van de NWERC. Weer moeten we een half uur wachten voor de testsessie dan eindelijk van start gaat. We krijgen uitgebreid de tijd om het systeem te testen, en tegen het eind mag Raymond ook nog even naar beneden komen om foto's te maken. Het systeem werkt zoals verwacht, maar het printen gaat nog niet helemaal soepel. Na het geven van een printopdracht worden er 0 tot 3 printjes langsgebracht in intervallen van ongeveer 2 minuten, afhankelijk van de bereidheid van de printer om de printopdracht uit te voeren. Daarnaast werken de ballonnen nog niet: de meeste teams krijgen geen ballon voor het oplossen van een testopgave. Gelukkig heeft de technische staf nog een dag om de problemen op te lossen.

Foto: ICPC Challenge

ICPC Challenge Lunch

Na de testsessie is het tijd voor de ICPC Challenge Lunch. We komen binnen in een te kleine zaal waar al een lange rij bij het buffet staat. Gaandeweg komen we erachter dat het buffet verkeerd om staat: we beginnen bij de toetjes en eindigen bij de voorgerechten. Dit heeft dan ook als gevolg dat iedereen het toetje al op heeft voor ze aan het hoofdgerecht beginnen. Als iedereen zo'n beetje een bord eten heeft, wordt op grote schermen de ICPC Challenge gespeeld. De laatste jaren wordt er naast de wedstrijd ook een "Challenge" georganiseerd, waarin teams de opdracht krijgen om een computerprogramma te schrijven dat een vooraf gekozen spel speelt tegen de programma's van andere teams. In een eerder stadium konden teams al tegen elkaar oefenen, en nu wordt er een definitief toernooi gespeeld. De twee teams uit Duitsland doen het erg goed, en gaandeweg wordt duidelijk dat het inderdaad aan zal komen op een Duitse finale. Met een nipte overwinning op Rostock wint het team van de Ludwig-Maximilians-Universität München de ICPC Challenge.

Open oefensessie en coaches meeting

Na de lunch worden de vragen van de testsessie beantwoord. Vervolgens krijgen de teams nog even de tijd om terug te keren naar hun werkplek in de wedstrijdzaal, terwijl de coaches een meeting hebben met Bill Poucher. Die vertelt een heel verhaal, en tot slot krijgen de coaches de gelegenheid om vragen te stellen.

Foto: Peter and Paul Fortress in de zon

Excursie Peter & Paul Fortress

Als de open oefensessie en de coaches meeting voorbij zijn, is het tijd voor een excursie. We gaan weer allemaal in de bus op weg naar het Peter and Paul Fortress, een oud fort op een strategische locatie dat in het verleden bijzonder goed dienst heeft gedaan ter verdediging van de stad. Onze gids is blij met Nederlanders in de groep. Ze vertelt trots dat het fort in opdracht van Peter de Grote is gebouwd, die geïnspireerd zou zijn door vesting Naarden in Nederland. We krijgen een rondleiding door verschillende delen van het fort, variërend van een gevangenis in een van de bastions tot de imposante Peter and Paul Cathedral (Petrus- en Pauluskathedraal). Deze locatie speelde meerdere malen een belangrijke rol in de geschiedenis van Sint Petersburg en Rusland. Wij kijken ondertussen onze ogen uit in de prachtige kathedraal en luisteren aandachtig naar de gids. Als de rondleiding voorbij is, hebben we nog even de tijd om over de zuidelijke muur te lopen, met een prachtig uitzicht over de rivier Neva. Aan de overkant zien we de Hermitage en de Saint Isaac Cathedral liggen. Op de muur komen we ook weer bekenden tegen: onder meer de teams uit München en Zürich genieten ook van het uitzicht. Het is een gezellige bedoening. We maken een teamfoto en gaan daarna weer goedgemutst terug naar de bussen.

Foto: filmavond in de IBM Chillzone

Meer Chillzone

's Avonds is er weer een uitgebreid buffet, waar Raymond weer zijn steentje bijdraagt aan het succes van het team onder het toeziend oog van Verwoerd. Ook deze avond is er weer van alles te doen in de IBM Chillzone. Er wordt weer gejamd, gedamd en geschaakt, en later op de avond wordt de film Inception vertoond. Wij verlaten de Chillzone als de film nog maar net begonnen is, in de hoop nog wat slaap te krijgen voor de grote dag van morgen. Mathijs en Josse sturen gauw nog even een paar foto's in voor de fotowedstrijd. Daarna gaan we met zijn allen vroeg naar bed, al lukt het ons niet allemaal om meteen in slaap te vallen.