Woensdag 3 juli 2013: ICPC World Finals

Foto: politiebegeleiding

Politiebegeleiding

Op woensdag is het dan eindelijk zo ver. De dag die we wisten dat zou komen is eindelijk hier. Om half zeven plaatselijke tijd zit iedereen behalve Josse aan het ontbijt. Het team is er klaar voor. Deze ochtend gaat alles hetzelfde in zijn werk als gisteren: de tijden zijn hetzelfde, het ontbijt is hetzelfde en de bus vertrekt van dezelfde locatie. Als we bij de bussen aankomen, zien we dat er één wijziging is: ditmaal hebben we politiebegeleiding. Niet alleen rijden er drie politieauto's met zwaaiende sirenes voor ons, maar ook op bijna elk kruispunt staat een agent klaar om het overige verkeer tegen te houden. Het was maar goed dat ze dat hadden gedaan, want anders waren we niet een uur te vroeg op de wedstrijdlocatie geweest.

Wachten

Ook op de wedstrijdlocatie is de procedure vertrouwd: de teams worden gescheiden van de coaches en mogen weer plaatsnemen in een ruimte naast de wedstrijdzaal. Bill Poucher praat weer over van alles en nog wat, en stelt de teams gerust. De speakers staan zo hard dat ook coach Raymond het kan horen. Bill vraagt alle deelnemers om een foto van hem te maken met hun mobiele telefoon; dat was kennelijk zijn beste plan om te controleren dat echt iedereen zijn telefoon had afgegeven aan de coach. Verder is er weer een gelegenheid om met de trofee op de foto te gaan, waar nu twee keer zoveel ballonnen aan hangen als gisteren. Josse wil nog een keer op de foto ("meer ballonnen is meer beter"), maar de rest van het team heeft daar geen zin in. Dan maar zitten en wachten.

Foto: Geen Syntax komt aan in de wedstrijdzaal

Langer wachten

Na bijna een uur gewacht te hebben, mogen we eindelijk weer de wedstrijdzaal in. We moeten allemaal de trofee aanraken, zodat al het DNA van de beste programmeurs ter wereld op de trofee te vinden is. Dat geeft de beker zijn waarde, is het idee. Het binnenkomen van de teams wordt gefilmd door Yandex, een ingehuurd bedrijf dat een live online videostream vanuit de wedstrijdzaal verzorgt. Wij lopen ondertussen rustig door naar onze plek. Op de klok zien we dat we nog een half uur moeten wachten. Er hangen meer ballonnen dan gisteren, elf in totaal. Kennelijk zijn er dit jaar dus elf opgaven. Josse staat op en gaat weer zitten. We wensen onze buren succes. We wachten tot we eindelijk mogen beginnen.

Foto: Geen Syntax aan het werk

ICPC World Finals 2013

Om 10:00 uur is het dan eindelijk zover: we mogen beginnen! In vijf uur moeten we zo veel mogelijk problemen oplossen door goed samen te werken en de geleerde lessen van de training in acht te nemen. De opgaven zijn een stuk moeilijker dan op de regionale wedstrijd van Noord-West Europa. Door het lange wachten is Bas te gespannen, en Josse juist te relaxt. Dat werkt niet erg goed samen. Af en toe wordt er geapplaudiseerd op de tribune, maar dat haalt ons niet uit onze concentratie. Van zes opgaven hebben we een oplossing bedacht, maar het lukt ons niet om er meer dan drie daarvan foutloos te implementeren. Coach Raymond kijkt toe vanaf de tribune en vanuit de lunchzaal voor coaches. Hij kan de wedstrijd overal in de gaten houden via televisieschermen waarop de wedstrijdzaal te zien is. Het eind van de wedstrijd bekijkt Raymond van de tribune, in de hoop nog een blik van opluchting op onze gezichten te ontdekken. Helaas lukt het ons niet de fouten te verhelpen voor de wedstrijd voorbij is, dus we blijven op drie opgaven zitten. Schrale troost is dat het team van Rostock (dat ons eerder nog versloeg in de voorronde) een opgave minder heeft, maar onze vrienden van de ETH Zürich en de Ludwig-Maximilians Universität München hebben wel allemaal vijf opgaven goed. Drie foute oplossingen is veel meer dan we gewend zijn, en we zijn behoorlijk teleurgesteld. De tijd ging bovendien zo snel dat Josse zich afvraagt of de wedstrijd wel echt vijf uur geduurd heeft.

Prijsuitreiking

Na de wedstrijd mogen we weer terug naar de aangrenzende zaal, waar de prijsuitreiking plaats zal vinden. Het laatste uur van de wedstrijd was het scorebord bevroren, zodat je niet weet welke opgaven de andere teams nog goed hebben. Het is dus nog spannend wie de wedstrijd gewonnen heeft. We zullen er bovendien achter komen hoe ver wij nog zijn gezakt in het laatste uur. Er zijn prijzen voor het beste team van elk werelddeel en per opgave een prijs voor het eerste team dat die opgave oploste. Wij zien onszelf langzaam zakken naar de 63ste plaats. We staan boven onze vrienden uit Rostock, maar ver onder Zürich en München. Het team van München is bovendien het eerste team dat opgave A goed had. De beste 13 teams krijgen een medaille (4 goud, 4 zilver, 5 brons), en het is erg spannend in de top 10. De wedstrijd wordt uiteindelijk gewonnen door het team van de organiserende universiteit, de universiteit ITMO uit Sint Petersburg. Hun overwinning komt niet geheel als een verrassing: twee van de teamleden wonnen eerder al de ICPC World Finals 2012 en de derde heeft op de middelbare school wel drie keer de Internationale Informatica Olympiade gewonnen. Met zijn drieën hebben ze maar liefst tien van de elf opgaven opgelost, en de laatste opgave is ook niet door een ander team opgelost. Voor deze indrukwekkende prestatie ontvangt het team dan ook een uitgebreid applaus. Het volledige scorebord is te vinden op http://icpc2013.ru/competition/live.xml.

Circus

De prijsuitreiking zit erop. Bij het verlaten van het sportpaleis krijgen we nog een lunchpakket, dat niet veel meer omhanden heeft dan een appel en een pakje bedorven koekjes. We moeten vrij lang in een hete bus wachten voor we eindelijk op weg gaan naar de volgende activiteit. Er is een verrassing gepland, dus we weten op dit moment nog niet waar we heen gaan. We komen aan bij een theater dat van binnen vreemd ruikt. Het podium bestaat voor een groot deel uit een rond bassin met water. Daaromheen staat een hoge tribune. We weten niet precies wat we te zien zullen krijgen, maar voor de zekerheid gaan we maar niet op de eerste rij zitten. Josse zit nog te mopperen over de koekjes en de stank, maar zodra de show begint verdwijnen alle moppers als sneeuw voor de zon. In dit theater wordt een spectaculaire circusact opgevoerd, met afegwisseld acrobatiek, dans, zwemmende zeemeerminnen en een stel clowns. Het geheel is voorzien van spannende muziek en lichteffecten in de vorm van een lasershow.

Foto: medewerkers van de Manège wassen af

Slotfeest

Het kleine beetje teleurstelling dat er nog over is, verdwijnt wel bij het slotdiner. Er staat weer een heerlijk buffet klaar in de Manège, en na het eten is er een slotfeest met muziek en dans in de IBM Chillzone. Raymond en Josse dansen nog even mee op de popmuziek die wordt gespeeld terwijl Mathijs en Bas vast teruggaan naar de hotelkamer. Later op de hotelkamer komt Josse erachter dat hij de fotowedstrijd van dinsdag heeft gewonnen met zijn toeristische foto van de Peter and Paul Cathedral, tot frustratie van Mathijs die een veel mooiere foto had ingestuurd. De prijs is een t-shirt van ICPC News, dat Josse morgenochtend kan ophalen bij de receptie van een van de hotels.