Zondag 30 juni 2013: aankomstdag

Schiphol

Het is zondagochtend rond een uur of zeven op Schiphol. Daar staan we dan. Na maandenlang hard oefenen is het tijd om te vertrekken richting Sint Petersburg voor de International Collegiate Programming Contest (kortweg ICPC). Sinds de eerste ICPC in 1970 is het evenement uitgegroeid tot een van meest prestigieuze programmeerwedstrijden voor studenten, met deelnemers van bijna twee duizend universiteiten in de hele wereld. En nu zouden de beste 120 teams naar Sint Petersburg vliegen om te strijden om de felbegeerde titel ICPC World Champions 2013. We zijn blij dat we de finale hebben gehaald, al had dat natuurlijk best wat later op de middag gemogen.

Rusland

Het is kwart over negen als het vliegtuig van ESTONIAN AIR met ons erin richting Tallinn vertrekt. Na een lunchpauze en overstap van ongeveer anderhalf uur vliegen we verder richting Sint Petersburg. Zodra ons vliegtuig geland is, moeten we eerst een half uur in het vliegtuig wachten. Dan komt een bus ons ophalen, die ons naar de gate brengt. De gate bestaat uit een lege zaal met heel veel stoelen, waar we weer een half uur wachten. Als we eindelijk door mogen lopen, wordt het snel duidelijk waarom we zo lang moesten wachten: we komen in een enorme zaal die helemaal vol staat met wachtende mensen. In de verte zien we een paar hokjes waar zo te zien een paspoortcontrôle plaatsvindt. In de rij maken we kennis met andere mensen die naar de ICPC World Finals komen: teams, coaches en een paar Regional Contest Directors (RCDs). Na hier weer bijna een uur gewacht te hebben, worden we ontvangen door een politieagente achter een metershoge balie die met een aantal stempels duidelijk maakt dat we Rusland binnen mogen treden. Onze koffers staan al lang op ons te wachten, en we worden in de ontvangsthal meteen opgevangen door vrijwilligers van de ICPC.

Foto: Saint Isaac Cathedral

Hotel

Nu hebben we natuurlijk net de bus van het vliegveld naar de hotels gemist, zodat we nog weer een uur op het vliegveld moeten wachten. De pret kan dan ook niet op als er bij aankomst in het hotel helemaal geen rij voor de receptie blijkt te zijn. Na wat kopietjes van onze documenten te hebben ingeleverd, krijgen we de kamersleutels. We hebben prachtige kamers in een chic hotel in het centrum. Bas en Mathijs slapen samen op een kamer, en Josse en Raymond hebben elk een tweepersoonskamer voor zichzelf. Alle kamers kijken uit op de binnenplaats, waar in het hoogseizoen luidruchtige feesten gegeven schijnen te worden. Gelukkig is het er gedurende de ICPC erg rustig.

Teamfoto

Registratie

Na de check-in kunnen we meteen door naar de inschrijving. Begeleid door een vrijwilliger worden we langs een doolhof van balies gestuurd, waar we van alles en nog wat moeten controleren, ontvangen en inleveren. De laatste balie is een kamertje waar we een teamfoto kunnen laten maken in de zojuist ontvangen t-shirts. Die gelegenheid laten we natuurlijk niet aan ons voorbij gaan! De inschrijving verloopt zonder noemenswaardige problemen, al wordt Josses "Dictionary of Mathematics" niet geaccepteerd als woordenboek voor gebruik tijdens de wedstrijd. Het is onduidelijk of het team de ingeleverde dobbelstenen nog heeft weten te gebruiken tijdens de wedstrijd.

Foto: kathedraal bij nacht

Eerste avond in Sint Petersburg

Zondagavond maken we kennis met de Russische buffetten: een ruime selectie aan voorgerechten, hoofdgerechten en toetjes om ons mee vol te eten. We komen Verwoerd tegen (de organisator van de NWERC), die ons uitlegt dat het van criciaal belang is dat onze coach Raymond veel eet. Daar hangt het succes van het team namelijk van af. Buiten komen we erachter dat het 's nachts niet donker wordt: we bevinden ons in Sint Petersburg tijdens de zogenoemde "White Nights". De stad ligt nog wel een heel eind onder de poolcirkel, maar desalniettemin is er 's nachts nog genoeg licht om de stad te verlichten. Onze hotelkamers zijn gelukkig voorzien van gordijnen, en na deze lange dag vallen we als een blok in slaap.